Höytiäisen laskusta 160 vuotta - kesän ohjelmistoa

Monimuotoinen luonto ja mielenkiintoinen historia ja tekevät Höytiäisestä erityisen. Tänä kesänä jopa Euroopan merkittävimmästä järvenlaskusta tulee kuluneeksi 160 vuotta. Järjestämme yhdessä jäsenyhdistystemme kanssa monipuolista ohjelmaa pitkin vuotta, valtaosa keskittyy heinä-elokuulle:

160 vuotta Höytiäisen laskusta -näyttely kiertää järven ympäristökuntien kirjastoissa. Näyttely on esillä heinäkuussa Polvijärven kirjastossa 15.7.-26.7 ja jatkaa Kontiolahden kirjastossa 1.8.-21.8., myöhemmin syksyllä myös Joensuussa, Juuassa ja Lehmossa.  Näyttelyssä on esillä Höytiäistä käsittelevää kirjallisuutta, vanhaa kuvamateriaalia, Matti Pihlatien luontokuvia ja Jussi Silvennoisen karttoja mm. Polvijärven kirkonkylän synnystä ja Höytiäisen kanavan vaiheista 1854-2009. Yhteistyössä Vaara-kirjastot.

Alakoululaisten Höytiäisen kauhea vesihirviö -piirustuskilpailuun saatiin hienoja töitä Polvijärven koululaisilta. Kilpailun voittaja julkistetaan ja kilpailun satoa esitellään yleisölle myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Höytiäisen arvokkaat luonto- ja kulttuuriperintökohteet ollaan inventoimassa ja siirtämässä digitaaliseen muotoon. Maistiaisia kohteista on tarjolla eri yhteyksissä, mm. heinäkuussa Kontiolahden mökkiläistapahtumassa Lautsassa ja Yoldian Terassin (ent. Huhmarin rantakahvila) keskiviikkokeskusteluissa.   

Tarunhohtoinen Höytiäinen on Heikki Vesajoen uunituore kirja, jonka voi lunastaa omakseen esimerkiksi järven ympäristökuntien kesätapahtumista (Kontiolahden kulttuuritori, Ellinpäivät Juuassa, Polvijärvipäivät) sekä tarinatilaisuuksista, kuten Ylodian Terassin keskiviikkokeskusteluista 17.7. Heikin voi myös kutsua vaikka oman yhdistyksen tai järjestön tilaisuuteen kertomaan Höytiäisen tarinaa. Kirjaa on myynnissä Joensuussa Carelicumissa ja Taitokorttelissa, Polvijärvellä Kuva-Sopissa ja Kontiolahden satamassa Höytiäisen Tuvassa.  

Höytiäisen laivuri Petri Luotio hoitaa myös Lomakeskus Huhmarin rannassa olevaa kahvilaa. Siellä nk. Yoldian Terassilla on kesäkeskiviikkoisin keskusteluiltoja klo 19 eri teemoista, mm: 

  • 26.6. Pauliina Kainulainen: Suuren järven syvä hengitys
  • 17.7. Heikki Vesajoki: Tarunhohtoinen Höytiäinen
  • 31.7. Ari Lappalainen: Höytiäisen arvokkaat luonto- ja kulttuuriperintökohteet      

M/S Tuulan järvenlaskun juhlaristeilyillä 3.8. opastuksesta vastaavat Pro Höytiäinen ja Kontiolahden Luonnonystävät. Varaa paikkasi: Höytiäisen Risteilyt, puh. +358 50 465 4188

Järvenlaskutanssit Puntarikosken sillalla 31.8. päättää kesän. Maakuntapäivätapahtumaksikin valitussa koko perheen tapahtumassa tanssikansaa viihdyttävät Tiina Helinä ja Arto Tarkkonen. Järviyhdistyksen jäsen ja yhteistyökumppani, Puntarikosken kyläyhdistys, järjestää ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille, tarjoaa rantakalaa ja hoitaa puffettia.   

Em. tapahtumiin tarvitaan apuvoimia: ”rakentamaan” Pro Höytiäisen ständi, jakamaan järviyhdistyksen esitteitä, myymään varainkeruutuotteita, hankkimaan uusia jäseniä ja juttelemaan järvestä ihmisten kanssa. Siis leppoisaa kesänviettoa eri tapahtumissa Höytiäisen ympäristössä. Jos tiedät olevasi vapaa, ilmoittaudu: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  tai 050 3282144 /Kirsi

 

Kunnostustalkoita rannoilla, saarissa ja jokivarsissa
 

Roskaretkille tervetuloa!

Loppukesästä 17.8. käy kutsu Höytiäisen roskaretkille, siivoamaan yhteisvoimin kesän jäljet saarista ja rannoilta. Järviyhdistyksen yhteistyökumppaneina ovat tällä hetkellä Kontiolahden Luonnonystävät ja Leijonat puhtaiden vesien puolesta. Järviyhdistyksen aktiivinen jäsen, Kunnasniemen kyläseura, on jo ottanut kopin ja varannut siivouskohteikseen kylän uimarannan lisäksi Munatsun ja Lohiluodon. Muitakin rantakyliä, osakaskuntia tms. yhteisöjä kutsutaan mukaan siivoustalkoisiin. Järvi on yhteinen.  

Osallistumisensa ja mahdollisen oman / yhteisönsä siivouskohteen voi mielellään ilmoittaa: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ullalta saa myös ohjeistusta oman roskaretken organisoimiseen, kuten kerättyjen roskien kierrättämiseen. 

Virtavesikunnostuksia loppukesästä:

Höytiäiseen laskevien jokien tilannetta katsastettiin viime kesänä. Asiat ovat edenneet vuoden mittaan ja virtavesikunnostukset aloitetaan loppukesästä/alkusyksystä K-kalapolut projektissa yhteistyössä WWF:n kanssa, kohteena Rauanjoki.  Paikallisia virtavesikunnostuksista kiinnostuneita huudellaan talkoisiin, kun aikataulut yms. ovat vahvistuneet.  Olkaa kuulolla!

Vesistökunnostuksissa eteenpäin

Myönteisten rahoituspäätösten myötä pilottikohteilla järven pohjoispäässä kartoitetaan kunnostustarpeet ja maaomistaneuvottelujen jälkeen alueille tehdään kunnostussuunnitelmat, jota etenevät toteutukseen, kun aika on.

Tämä ennakkotietona kesän ohjelmasta - ja vähän syksynkin, tarkempia tietoja saa seuraamalla www.facebook.com/prohoytiainen
Tutustu myös: www.prohoytiainen.fi

 Jaa kirjettä eteenpäin ystäville ja tuttaville, joiden arvelet olevan kiinnostuneita järviyhdistyksen toiminnasta, Höytiäisestä ja/tai kesänvietosta Höytiäisen ympäristössä. Kiitos!

Tervetuloa osallistumaan kesänviettoon niin vieraana kuin talkoolaisena!