Höytiäisen roskaretki 2018 – siivotaan saaret syyskuntoon

Muovin käyttö on kasvanut viime vuosikymmenien aikana räjähdysmäisesti, samassa mitassa on   kasvanut myös muovijätteen määrä. Kauhistelemme kuvia pari kertaa Suomen kokoisesta muovilautasta Tyynellämerellä ja muovipusseihin tukehtuvista valaista. Muovikassien ja -pullojen hajoaminen vedessä kestää 100-1000 vuotta, käytännössä ne hioutuvat yhä pienemmiksi mikromuovihiukkasiksi ja rikastuvat ravintoketjuihin. 

Ongelma ei ole vain etäinen - tutkimustulokset ovat osoittaneet, että muovihiukkasia on jo omissakin vesissämme ja muovi näyttäytyy yleisesti epäviihtyisänä rantojen jätteenä, joka on peräisin omasta luonnossa ja vesillä liikkumisestamme.  

Pro Höytiäinen ja Kontiolahden Luonnonystävät järjestävät Höytiäisen roskaretken lauantaina 11.8. 2018.  Tavoitteena on tutkailla Höytiäisten saarten roskaisuutta ja siivota jätteitä valitussa kohteessa (Kontiolahden Pitkäluoto). 

Lähtö Kontiolahden satamasta klo 10, jossa tarkempi ohjeistus. Takaisin satamaan palaamme noin klo 14. 

Ota mukaan oma kuppi – emmehän aio lisätä roskaa – ja haluamasi eväät, työkintaat sekä säähän ja soutuun sopivat kamppeet. Järjestäjät tarjoavat kohteessa jätesäkit ja nuotiokahvit höystöineen. purtavaa.

Iloisen roskaretken kulkupelin eli kirkkoveneen airoparipaikka maksaa 10e, maksu paikan päällä ja ilmoittautuminen 7.8. mennessäTämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Vakavahenkisestä kulkuneuvosta huolimatta ei perillä odota saarna muovin turmiollisuudesta, jos ei synninpäästökään. Soudamme maisemia ihaillen, keräämme muovia ja muuta roskaa minkä huumorilla jaksamme, juttelemme kahvitulilla paitsi roskaretkestä ja muoviroskasta, ideoista roskaantumisen estämiseksi sekä tietenkin Höytiäisen kuulumiset ja kalajutut. 

Mukaan voi lähteä myös omalla veneellä ja mielellään kyyditä muita, jos tarvetta ilmenee.  

Kerätyn jätteen hakee satamasta Puhas Oy, satamaan sen toimitamme muilla veneillä.